top of page
Search
  • Writer's pictureTiffany Hatfield

Out with the Oak, In with the New

When we first visited the Burkett's home to check out their renovation project, they knew they were ready to fix the flow of their kitchen and say goodbye to all of the builder grade oak finishes throughout the first floor.


John-Marc had the privelage of coaching their son in high school baseball which is how they connected with us to begin with and we had a great time getting to know their sweet family , including the family dog, while we were there.


One of the things that struck me when we first looked at the house was that the outside didn't seem to match the inside very well, both functionally and aesthetically. The Burketts were set up for entertaining and having space to gather outside, with an awesome pool and a fully functioning kitchen in the walkout basement. The areas that had been remodeled most recently leaned more toward grays and blacks and whites, whereas the areas with the original finishes were all honey oak. Our goal was to give this family a home that is more functional, cozy, updated and much more their style.


KITCHEN

Before

The original kitchen had a number of interesting design choices to say the least. lol To start the overwhleming amount of oak immediately caused the space to feel dated. The raised ledge behind the sink was a definitive stopping point between kitchen and walkway, so it made the kitchen seem smaller and somewhat disconnected from the other side of the room.


After





We started by removing all the outdated cabinets and knocking out that knee wall that had flanked the island. We also removed the pantry closet, so we could add in better organized pantry cabinet with rollout shelves and a little landing area for beverages, snacks, etc. We installed gray base cabinets and contrasting taller white wall cabinets that terminated to the ceiling to utilize more usable real estate for storage.


We relocated the sink to the other wall centered in the window, so whoever is on dish duty can have a beautiful view of their awesome outdoor entertainment space and the countryside.


With the island knee wall gone and the sink relocated to the other side, we created a large eat-in island, giving the kitchen tons of needed prep and gathering space.


We installed gorgeous white quartz countertops that we ran up the wall to keep the space bright and easy to clean. We grounded the space with some much needed wood tones by installing super durable LVP flooring throughout the entire first floor.


FAMILY ROOM

Before

In the family room, Nicole and Kevin wanted to get rid of the carpet and give their fireplace feature wall a facelift.


After

We installed the same LVP flooring as in the kitchen (we did the entire first floor to create a more cohesive look), painted the oak trim white, installed new shaker doors on the built-ins and gave the walls a fresh coat of paint.


STAIRS

Before



The stairs are the first thing people see when they walk through the Burkett's front door, so we knew we had to address them so they fit with the new aesthetic of the home.


After


We painted all the oak trim white, along with the risers and balusters and then added contrasting Iron Ore black to the treads, newel posts and railing.


SOURCES

Flooring: Stainmaster Truffle Oak LVP, Lowes

Cabinets: Grey & White Shaker, CC Home Remodeling

Counters & Backsplash: Empira White Caesarstone Quartz, Caesarstone


46 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page